Team

De Foundation for Natural Leadership bestaat uit een groep betrokken en ervaren mensen met een hartstocht voor leiderschapsontwikkeling en natuur. Zij hebben zelf de impact van de natuur ervaren op hun eigen leiderschap en zijn sterk verbonden met het gedachtegoed van de stichting. Met veel passie en plezier dragen zij, ieder vanuit een eigen rol, bij aan de ontwikkeling van FNL en daarmee aan de leiderschapsontwikkeling van al onze deelnemers.

Onze leiderschapsprogramma’s worden gefaciliteerd door oud-deelnemers. Zij zijn opgeleid en getraind in het gedachtegoed en de principes van de FNL door onze senior facilitators. Samen met onze lokale gidsen creëren zij een omgeving die je in staat stelt om jouw Natuurlijke Leiderschap te ervaren en te ontwikkelen.

Mirjam van Gils

Facilitators

Lisette Vorselman

Facilitator

In de herfst van 2020 heeft Lisette Vorselman zelf de kracht van de persoonlijk leiderschapstrail mogen ervaren. “Het leren luisteren naar de taal van mijn hart en mijn buik, om deze vervolgens te kunnen verbinden met mijn hoofd, was een ongelofelijk inspirerende ervaring. Het heeft mij doen inzien dat ieder mens zijn ware ik in zich heeft, als je er maar naar leert luisteren. Weg van je dagelijkse agenda geeft je het vermogen tot anders denken, waarmee je nieuwe inzichten verkrijgt en werkt aan een nieuwe realiteit. Alles begint bij jou.” Lisette heeft een stevige werkervaring opgedaan in zowel het HR- als communicatie vak en is door SRM opgeleid als coach en facilitator. Lisette heeft een partner en drie kinderen en woont in Eersel. Zij staat voor gedrevenheid, betrokkenheid en veerkracht, met een flinke dosis intuïtie. Zij houdt van alles wat niet in een algoritme te vangen is, van; hun oude boerderij, wapperende was aan de lijn, een warme trui breien voor een vriendin, een vroege wandeling terwijl iedereen nog slaapt, voor de kinderen hun lievelingskoekjes bakken, zelf soep maken, een lekkere koffie en een goed boek.

Lieke Thijssen

Facilitator

Martje Fraaije

Facilitator

Met een achtergrond in Marketing en Organisatie-Antropologie maakte zij in 2012 een life changing moment mee waardoor ze een carrière switch maakte naar Duurzaamheid. Inmiddels helpt ze vanuit haar rol als Programmamanager Circulariteit bij Rabobank al jaren talloze bedrijven met circulair ondernemen. Het leiderschap wat daarvoor nodig is boeit haar het meest. Ze heeft daarom zowel een coachingopleiding als Systemisch werk in organisaties bij Bert Hellinger afgerond. Dit alles maakt dat ze trails organiseert voor duurzame impact. Dat is wat de wereld waarin we leven volgens haar keihard nodig heeft. In 2015 is ze zelf mee geweest op trail naar de Alpen. Martje woont in Den Bosch met haar partner, dochter en twee bonuszoons.

Dick Veerman

Facilitator

Dick Veerman is ondernemer geweest in een landelijk opererend familiebedrijf. Vanaf 2018 neemt hij zijn kennis en ervaring mee in zijn rugzak via zijn onderneming Impact Trails. Ook zet hij zich in als facilitator bij de Foundation for Natural Leadership. Daarnaast werkt hij als adviseur en coach bij FamilieZaken. Al vanaf jonge leeftijd trok hij de bergen in en genoot hij van de vrijheid en verbinding die ontstaan wanneer je de natuur intrekt en met andere mensen op pad gaat. Een van zijn favoriete bestemming is de wildernis van Schotland. In de interactie met anderen streeft hij op een speelse en verkennende manier naar het creëren van een ruimte waarin inspiratie, creativiteit en verwondering ontstaan, om zo de eigen bron van kennis aan te spreken: je bent je eigen meester. Dick woont met zijn gezin in de polder van Noord-Holland vlakbij het IJsselmeer

Wim Plaizier

Facilitator

Na meer dan 30 jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven (Shell en Kearney), is Wim nu vooral actief op het gebied van natuurbehoud, duurzame ontwikkeling en leidershap. Hij is sinds 2018 betrokken bij African Parks, Afrika’s grootste NGO op het gebied van natuurbescherming, en was daar onder andere voor een periode van 16 maanden de interim COO. In 2018 en 2019 heeft hij INSEAD’s Executive Master of Change programma doorlopen en hij combineert zijn interesse voor duurzame ontwikkeling in Afrika met het verbinden van leiders met de natuur. Wim is vader van drie volwassen zoons en woont met Robertien midden in de natuur in Naarden. Naast Afrika, heeft hij een passie voor de Zwitserse bergen.

Wiet de Bruijn

Bestuurslid/Facilitator

Wiet de Bruijn is voor het eerst op trail geweest 13 jaar geleden. Dat was voor hem een ‘life changing’ ervaring. Vanuit zijn eigen natuur leven was vanaf toen zijn missie. Inmiddels heeft Wiet als facilitator vele groepen mogen begeleiden. Hij vindt het een voorrecht om deelnemers te begeleiden in hun proces. Daarbij past bescheidenheid omdat de natuur het meeste ‘werk’ doet.

Theo Houterman

Facilitator

Toeval bestaat niet is vaak een primaire reactie als ons iets onverwachts overkomt. Toch komen er lijnen samen in je leven die hun oorsprong in het voor ons soms onbekende hebben. Joseph Jaworski heeft daar twee interessante boeken over geschreven, Synchroniciteit en De Oorsprong. Zo komen voor mij ook twee belangrijke interesses samen in deze trail. Allereerst mijn persoonlijke ontwikkeling als mens, 60 jaar geleden geboren en via een jeugd terechtgekomen in een vakgebied wat mij in het buitenland bracht. In de jaren 80 op vakantie in Rwanda heeft hij zijn echtgenote ontmoet en ruim twee jaar later zat hij voor zijn werk met zijn gezin in het Parc National De L’Akagera. Rwanda, toen nog Franstalig, heeft dus een grote invloed gehad, zijn jongste dochter is daar zelfs geboren. Terug in Nederland heeft allerlei managerial en bestuurlijke functies vervuld. Begonnen als jonge dertiger aan het leidinggeven. Via intense leerervaringen werd hij geconfronteerd met het feit dat leidinggeven meerdere facetten kent. De belangrijkste was, dat het allemaal begint bij jezelf als mens. Leer je eigen ik kennen, verbind je hoofd en je hart en kijk met al je zintuigen naar je eigen ik en je omgeving. Dit bracht hem na een aantal omzwervingen bij de Foundation for Natural Leadership. Zijn eerste trail in 2011 in de Drakensberge gaf hem vele inzichten die hem tot een vollediger mens hebben gemaakt in alle domeinen, privé, persoonlijk en professioneel

Suzanne Bontje

Facilitator

Suzanne heeft een HRM achtergrond. Haar werkende leven is zij begonnen in 1999 als HR adviseur bij ABN AMRO bank. Daarna heeft zij 6 jaar gewerkt als consultant en trainer bij KPMG. Haar passie is het begeleiden en ontwikkelen van (groepen) mensen waarbij zij uitgaat van het idee dat “de wijsheid” al in ons aanwezig is. In de natuurtrails zie ik deze wijsheid zich keer op keer ontvouwen. Na 4 jaar als trainer en coach te hebben gewerkt bij Frits Philips junior & Partners heeft zij sinds 2012 haar eigen bedrijf BEING LEADERSHIP. Hierin begeleidt zij individuen en teams in diverse meerdaagse Leiderschapsprogramma’s. Sinds 2012 faciliteert ze trails naar de Zwitserse Alpen, Zuid-Afrika en Botswana. Suzanne is getrouwd met Aartjan Bontje en moeder van de tweeling Okke & Willem en dochter Fiene.

Steven Faber

Facilitator

Steven Faber wil graag mensen helpen om (weer) in verbinding met zichzelf te komen en van daaruit de antwoorden te kunnen vinden op de vragen die het leven je voorlegt. Steven ervaart steeds weer dat de transformerende kracht van de natuur je in staat stelt om verbinding te maken met jezelf, waardoor je op een waarachtige manier verbinding kan maken met anderen . Aspecten als vertragen, verwonderen en verstillen gaan vooraf aan verbinden. Steven is vader van 3 (bijna) volwassen kinderen en brengt bewust veel tijd door in de natuur en buitenlucht; zeilend, fietsend, hardlopend, wandelend.

Stefan Peij

Facilitator

Stefan gaat uit van de gehele mens achter de leider. “We kunnen in de top van het bedrijfsleven allemaal goed nadenken, besluiten nemen en gas geven. Terwijl de toegevoegde waarde op topniveau juist zit in stilstaan, reflecteren: ‘zakken’ in je lijf. Dan wordt het werken op alle niveaus moeiteloos.” Stefan heeft zijn ervaring opgedaan bij onder meer Governance University (oprichter en directeur), de UvA (gedragswetenschapper), EY (partner), Van Harte & Lingsma (RvC-voorzitter), hogeschool Inholland (lector) en het Ministerie van Justitie en Veiligheid (lid van de auditcommissie). Hij heeft zijn coachopleiding bij FPNP gevolgd

Sandra Schotsman

Facilitator

In 2015 is Sandra voor het eerst mee geweest op trail naar Marataba in Zuid-Afrika. Een ervaring die ze niet meer vergeet. De natuur, de planten en dieren, het loslaten van alle rollen, helemaal back-to-basic heeft haar veel inzichten gegeven in wie ze is en waar ze voor staat. De prachtige, overweldigende natuur en de flow van het proces maken duidelijk dat alle antwoorden op de vragen die zij had of waarvan ze niet eens wist dat ze die had, besloten liggen in zichzelf”. Sandra Schotsman is na 9 jaar voor KPMG werkzaam te zijn geweest sinds 2008 haar eigen bedrijf ACT de Woude begonnen. Ze verzorg leiderschapstrajecten voor grote profit en non-profit organisaties. Ze werkt vanuit intuïtie en omarmt het haptisch gedachtegoed.

Robert Spieker

Facilitator

Voor Robert bleek in november 2018 de wilderness de best mogelijke spiegel die hem in staat stelde tot terugkeer naar zijn gevoel, intuitie, en echte ik. De wilderness trail is dan ook een unieke ervaring. Door je kwetsbaar op te stellen, in een veilige groep zonder ego’s komt alles op tafel, en belangrijk: je laat los, je laat achter, je geeft alle een plek. Heel krachtig te herontdekken hoe het leven tot je komt, de synchroniciteit zien gebeuren. Een interventie van een week… voor een gelukkiger leven, voor de stap naar natuurlijker, authentieker en daarmee betekenisvoller leiderschap. Na een zakelijke carrière in management consulting heeft de trail en de weg hem daarna geholpen zijn roeping te hervinden. “I will help your inner beauty shine”. Als trailganger zul je zijn kwetsbaarheid, inleving en betrokkenheid vanuit een groot hart daarin ervaren. Wil jij de stap maken? Ga mee dan mee!

Pieter Ligthart

Facilitator

Pieter Ligthart (1973) is partner bij Russell Reynolds Associates en certified coach.Hij komt uit de Noordhollandse klei en groeide op in Brabant voordat hij Technische Natuurkunde aan de TU Delft ging studeren. Pieter is partner van Mark en samen hebben ze 2 dochters. Pieter gaat gemiddeld 1 keer per jaar op trail. Voor Pieter is een trail als een APK voor de ziel. In de natuur komt hij tot zichzelf en stelt zich vragen als: waar ben ik nu? Hoe gaat het eigenlijk met mij? Hoe voel ik mij? En waar wil ik naar toe? Pieter: “Ik merk dat over de jaren mijn vragen zich ontwikkelen. Minder geworstel en meer dankbaarheid voor iedereen die er in mijn leven is. Trouwens, geworstel is ook welkom op trail hoor. Alles mag er zijn. Ik ben altijd benieuwd wie er in de trail stappen en hoe de groep eruit zal zien. Iedere deelnemer zal een andere deelnemer wat brengen en vice versa. Een verrassing, iedere keer weer. Wees welkom!”

Nienke den Os

Facilitator

Nienke begon haar werkende leven als fysiotherapeut en is tevens opgeleid tot Haptonomisch Professional. Ze bracht veel tijd door in de bush van Zuidelijk Afrika, o.a. als manager van safarikampen in de Okavango Delta, Botswana. Deze ervaring was life changing en overtuigde haar van de enorme impact van het ‘in de wildernis zijn”. Vanuit het verlangen mensen te helpen hun eigen natuur (terug) te vinden, volgde zij diverse coach opleidingen. In 2014 richtte zij haar onderneming Basecamp Coaching op en werd ze facilitator voor de Foundation for Natural Leadership. Sinds 2018 is Nienke als partner en coach verbonden aan Authentiek Leiderschap, een bureau voor leiderschaps- en organisatieontwikkeling. Dagelijks helpt zij leiders, hun teams en organisaties gelukkiger en succesvoller te worden. Door haar achtergrond weet zij als geen ander het gevoelsleven en lichaamstaal te betrekken in haar coaching, altijd op een no-nonsens manier. Haar missie is: “Door echt contact te maken mensen laten groeien in zelfinzicht en zelfvertrouwen, waardoor zij hun eigen potentieel kunnen bevrijden”. Nienke woont samen met Dolf, zijn zoon Luuk en hun dochters Eliza en Marie.

Mirjam van Gils

Facilitator

Mirjam is afgestudeerd als Communicatiewetenschapper, heeft ruim 20 jaar commerciële ervaring in het bedrijfsleven en is Internationaal Gecertificeerd NLP trainer. NLP is een methodiek om succesvol doelen te bereiken – groot of klein- met een focus op bewustwording, communicatie en verandering. Haar kennis en ervaring combineert ze om mensen en bedrijven te laten groeien. Haar drijfveer is anderen te inspireren en inzichten te laten ontstaan zodat zij een volgende stap kunnen zetten. Ze is er van overtuigd dat je jouw doel kunt bereiken als jouw hoofd, hart en lijf ‘aligned’ zijn. De natuur is daarbij een krachtige plek om connectie met jezelf te voelen, op te laden en jouw hart te volgen. Ze heeft dit onder meer ervaren op trails in Zuid-Afrika, Spanje en Duitsland en tijdens jaarlijkse survivals in Europese natuurgebieden.

Michiel van Ogtrop

Facilitator

Michiel van Ogtrop zijn missie is mensen bewuster maken voor een betere wereld. Vanuit een inner en authentieke kracht keuzes maken. In de afgelopen jaren heeft Michiel veel trails gedaan in Europa en Afrika. Die hebben stuk voor stuk bijgedragen aan de transformatie van een ondernemer gedreven vanuit ego, succes en winst naar een dienstbare begeleider. Hij gunt iedereen deze ervaring en mogelijkheid tot inzichten en, waar nodig, transitie. Door het organiseren van trails, retreats en coaching probeert Michiel de genoemde bewustwording en transitie teweeg te brengen bij mensen. Hij is sportief, enthousiast, ondernemend en heeft een groot empathisch vermogen. In de bergen begint de energie extra te stromen bij Michiel en komt hij tot de beste inzichten. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw en dochter.

Merel van Deursen

Facilitator/Facilitator commissie

Merel is sinds 2006 actief als executive coach en facilitator. Ze helpt succesvolle professionals en hun teams bij het versterken van hun persoonlijk leiderschap. Daarvoor werkte ze 15 jaar als advocaat en in het bedrijfsleven bij het begeleiden van fusies en overnames. Merel woont met haar gezin in Bussum, vlakbij de hei en de Loosdrechtse Plassen. Ze is graag in de ongerepte natuur. Daar laadt ze op, komt ze tot rust en tot zichzelf. Op trail komt alles samen: in de natuur zijn met en voor een groep mensen. Disconnected van de alledaagse hectiek, met elkaar in alle eenvoud en rust genieten, slapen onder de sterren, in verbinding met de natuur, elkaar en jezelf. En als vanzelf laat de natuur je zien waar het werkelijk om gaat in je leven. Ga je mee?!

Martin Stam

Facilitator

Martin Stam, is facilitator/coach en partner van Aspire Company. Hij heeft in zijn loopbaan veel trainingen en cursussen mogen volgen, maar uit eigen ervaring weet hij, dat de leiderschapstrails in de natuur de grootste impact heeft op persoonlijke groei. De natuur helpt om verbinding te maken met wat je ergens diep van binnen weet, voelt en wilt. En van daaruit wordt bijna alles mogelijk!

Mark Jacobs

Facilitator

Mark Jacobs (1965) is geboren en getogen in Brabant en studeerde personeelwetenschappen aan de UT. Hij is trotse vader van 3 zonen. Zijn werk als Directeur HR bij internationale bedrijven bracht hem veel inzichten over hoe individuen, teams en organisaties groeien. In 2016 organiseerde hij een leiderschapstrail met 80 leiders uit 22 landen naar de Pyreneeën. Hier zag hij dat waar het bij een MBA draait om vaardigheden, de natuur tot diepe persoonlijke groei kan aanzetten. Zelf heeft hij deze transformatie tijdens een trail van de FNL in 2013 in de Drakensbergen in Zuid Afrika ervaren. Met veel plezier deelt hij nu zijn ervaringen en gaat op trail om tot zichzelf te komen rond vragen als; waar sta ik nu, hoe voel ik mij en waar wil ik heen? Steeds meer vanuit zijn eigen waarden en drijfveren het leven vorm laten krijgen. Mark: “Ieder brengt zijn intenties en inzichten op trail. We leren van de natuur, de gids en van elkaar. Voel je welkom en laat je verrassen door de kracht van de eenvoud en de spiegel die de natuur je zal bieden!”

Marieke Storm

Facilitator

Marieke Storm heeft de kracht en het plezier om anderen te helpen met het herontdekken van hun eigen natuurlijke, vernieuwende en leidende kracht. Het creëren van vernieuwing en stilstaan bij zaken die werkelijk belangrijk zijn voor de ander is hetgeen ze het liefste doet. De natuur heeft hierin voor haar een vanzelfsprekende plek. Zij opent de weg naar alle antwoorden die in onszelf terug te vinden zijn. Marieke doet dit door goed te luisteren, haar wijsheid en intuïtie zo te gebruiken dat de natuurlijke kracht van zichzelf en de ander herontdekt wordt en acties als vanzelf volgen. Voor zichzelf heeft het volgen van haar natuurlijke kracht ertoe geleid dat ze werkt als zelfstandige begeleider van beweging. Ze doet dit in verschillende rollen en voor diverse organisaties. Daarnaast geeft ze kundalini yoga lessen en met veel plezier nu ook als begeleider van trails in de bergen. Marieke is getrouwd met Steven en is moeder van Pien en Hannes. Ze wonen sinds kort in Wapenveld.

Marius Maljers

Facilitator

In 2012 ging hij als deelnemer mee op trail naar de Alpen. Een onvergetelijke, indrukwekkende reis. De openheid van de bergen, de ruige natuur en de afwezigheid van dagelijkse afleidingen. Back to basic, terug naar de kern. Vanuit die rust, ruimte en helderheid ontstonden de inzichten waar hij nog steeds de vruchten van plukt. Sinds enkele jaren heeft hij het voorrecht om zelf leadership trails te begeleiden. “Ik ben steeds weer onder de indruk van de enorme positieve en blijvende impact van de trails op alle deelnemers.” Marius is partner bij De Droomfabriek. Gespecialiseerd in het activeren van mensen richting betekenisvolle verandering. Hij begeleidt organisaties, teams en individuen om dromen voor de toekomst te concretiseren en die te vertalen naar zichtbare verandering vandaag.

Marco Verhagen

Facilitator

Marco Verhagen heeft ruime ervaring in diverse leidinggevende en directie functies op het gebied van Human Resources en organisatie ontwikkeling. Marco is inmiddels werkzaam als zelfstandig ondernemer en begeleidt bedrijven en personen in transformatie en groei. Vertrekpunt is altijd talent en passie van het individu. Bright inc, het bedrijf dat hij met zijn compagnons runt heeft niet voor niets als slogan “Everyone is a natural” “In de natuur ervaar je en ben je. Je voelt dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Het is toch prachtig dat we de natuur als portaal mogen gebruiken om te leren en groeien. De natuur biedt zoveel wijsheid en antwoorden”.

Maarten van der Schaaf

Facilitator

Maarten van der Schaaf werkt als adviseur, journalist en facilitator. Hij is de oprichter van zakelijk adviesbureau IndiaConnected; hij schrijft voor verschillende Nederlandse kranten en magazines over duurzaamheid, natuur en ondernemerschap; en faciliteert gesprekken en debatten op zakelijke conferenties en culturele hotspots. Maarten nam in 2015 deel aan een FNL-trail in Zuid-Afrika. Hij kijkt er naar uit om zijn telefoon uit te zetten, zijn wandelschoenen aan te trekken en de wereld om hem heen aandachtig te observeren.

Maarten van Dijk

Facilitator

Hij is getrouwd met Sietske Bierens, samen hebben ze 4 dochters. Wonend te Abcoude in t buitengebied. Studietijd in Amsterdam vanaf 1983; actief in projectontwikkeling (herbestemming monumenten en industrieel erfgoed), daarnaast actief als trainer bij de Baak, op gebied van coachend leiding geven , leiderschap en zingeving. Sinds 7 jaar nu ook molenaar, op de Oostzijde molen in Abcoude. Hij haalt energie en inspiratie uit het buitenleven, uit avonturen, uit de stilte en tja, uit ‘uitzoeken hoe mensen werken’, te beginnen bij zichzelf. Uit de stilte, uit de gesprekken, en uit het lopen komt boven drijven wat voor jou van belang is. Dat is waar een trail voor hem om gaat.

Maaike Derksen

Facilitator

“Het FNL leiderschapsprogramma heeft mij enorm veel gebracht”. Ze is in 2020 voor de eerste keer mee geweest op trail naar de Abruzzen in Italië. Het lopen in stilte en het “zijn” in stilte juist samen met anderen te midden van een prachtige en soms overweldigende natuur maakte een enorm diepe indruk op haar. Je gaat bijna als vanzelf beter luisteren, naar de natuur, naar anderen en bovenal ook naar jezelf. Ze heeft ook ervaren hoe het is om eens geen gedachten te hebben. Dat maakte haar enorm licht. De ervaring op de trail heeft haar geleerd dat gedachten heel leerzaam zijn, maar natuur en ernaar luisteren zó aanvullend. Het zonder smartphone en horloge leven was ook een eye-opener. Dit gunt ze iedereen! Ze kijkt ernaar uit om weer met een groep op trail te gaan en de impact op de groep en ook weer op zichzelf te gaan ervaren.

Laura Ozinga

Facilitator/Facilitator commissie

Het creëren van verbinding, het aanzetten tot inspiratie en mensen daadwerkelijk in beweging brengen loopt als een rode draad door de carrière van Laura. Met haar achtergrond in het bedrijfsleven zowel als leidinggevende, consultant en als coach volgt zij nu haar ‘eigen’ journey als zelfstandige professional waarbij ze zich primair richt op training & coaching, leiderschaps- en organisatie ontwikkeling.

Klaas Jan Smit

Facilitator

Zijn eerste trail, in 2017 in Botswana, was een prachtige ervaring. Vijf dagen vertragen, meebewegen met de natuur en vanuit rust ervaren wat zich aandient. Hij is nog altijd onder de indruk van de impact die deze trail heeft gehad op alle deelnemers. Voor hem was het een geweldige manier om te herijken. Het was lang geleden dat hij zo helder kon kijken naar hemzelf, naar wat hem inspireert en wat hem tegenhoudt. Een ervaring die er mede toe heeft geleid dat hij nu zelf leiderschapsprogramma’s begeleid in de natuur.” Klaas Jan heeft een achtergrond in de advocatuur en het bedrijfsleven. Sinds een aantal jaar besteedt hij een belangrijk deel van zijn tijd aan werkzaamheden voor maatschappelijke organisaties en initiatieven waarbij verbinding en betekenisvolle verandering centraal staan.

Karin van Oeseburg

Facilitator

Karin (1974) werkt als Facilitator of Transformation, Executive en Team Coach vanuit haar eigen bedrijf KOBALT Coaching. Ze groeide op in Groningen en studeerdeCommunicatie Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Karin heeft meer dan 15 jaar ervaring in het leiden van teams en marketingprojecten in de financiële sector. Sinds 2013 coacht en begeleidt ze leiders, teams en organisaties in culturele transformatieprogramma’s in diverse sectoren. Het ondersteunen van mensen bij het versnellen van hun persoonlijke groei is de kern van waaruit ze werkt. Samen met haar partner Wilbert en hun drie kinderen woont en werkt ze op de Utrechtse Heuvelrug. Ze geniet van de natuur en faciliteert sinds 2017 leiderschapstrails bij de FNL Karin: “De natuur is een krachtige katalysator voor transformatie. Je legt op een doeltreffende manier verbinding met jezelf: je kracht én je onbewuste patronen en overtuigingen, die je vervolgens bewust kunt inzetten of loslaten. Dat proces samen doorlopen, daar krijg ik enorm veel energie van!”

Joost Leeflang

Bestuurslid/Facilitator

Joost Leeflang heeft een achtergrond in het grote bedrijfsleven, 25 jaar lang in verschillende leidinggevende posities in binnen en buitenland. Met verantwoordelijkheid voor commerciële processen, fabrieken, strategie, zowel operationeel als als CEO. Op basis van deze ervaringen heeft hij bewust gekozen voor het sociaal ondernemerschap op basis van de overweging dat een bedrijfsmatige aanpak de manier is voor het realiseren van maatschappelijke verandering. Hij is ervan overtuigd dat als mensen hun natuurlijke pad kunnen volgen, ze bewust en met compassie keuzes maken die ze helpen rekening te houden met alle belanghebbende in onze omgeving. Als het maar leuk is!

Jasper Muller

Facilitator

‘Het beste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven’. Zo voelt zijn eigen trailervaring uit 2018. Jasper Muller, (1973) woont met zijn vrouw en dochter in Amsterdam. Hij heeft een 20-jarige carrière in vastgoed achter de rug, waarvan de afgelopen 14 jaar verantwoordelijk voor de wereldwijde expansie van het Nederlandse hotelbedrijf citizenM. Onlangs heeft hij besloten om een tijdelijk carrière onderbreking in te lassen, om meer tijd te hebben voor ontspanning en zelfreflectie, meer aandacht voor gezin en vrienden te hebben en te onderzoeken en ontdekken welke nieuwe inspiratie en avonturen de wereld voor hem in petto heeft. Deze trail faciliteren is een van die nieuwe avonturen… “Ik hoop dat jij jezelf ook dit ‘mooiste cadeau’ gunt, en met ons mee gaat op dit avontuur.

Johan Bontje

Facilitator / Comité van Aanbeveling

Zelfstandig werkzaam als coach en bestuursadviseur, voorheen Vennoot Boer&Croon. Schreef een aantal, deels in het buitenland uitgegeven, boeken over ondernemerschap, strategie en leiderschap. Is vooral werkzaam in het bedrijfsleven en de not-for-profit sector zoals omroep en de zorgsector. Hij is vanaf de start in 2004 betrokken geweest bij het opzetten en doorontwikkelen van de Foundation for Natural Leadership in verschillende rollen. Johan is vader van een zoon. Zijn inspiratiebronnen zijn mensen, natuur, stilte en bewustzijn, en sportief (rennen en fietsen) bezig zijn. ‘Wezenlijke verbinding geeft mij vreugde.

Jan van Twillert

Facilitator

Als schipperszoon is Jan van Twillert opgegroeid met het water en heeft hij in navolging ook het ruime sop gekozen. Als zeilschipper heeft hij geleerd zich aan te passen aan de omstandigheden zoals die op het water continue kunnen veranderen. Naast het varen heeft Jan zich gespecialiseerd in het begeleiden van groepen als leidinggevende en trainer. Jan gelooft in het contact maken met het innerlijk kompas om zo de ware koers te bepalen.

Jan-Willem Loman

Facilitator

Jan Willem heeft sinds 2011 vele trails vanuit de FNL geïnitieerd en begeleid, in Afrika en Europa. Hij is de initiator van de PaDo-trail waarvan de pilot plaatsvond in september 2020. Hij was bestuurder van de stichting natuurlijk leiderschap, ofwel: de FNL. Tijdens de trails ervaart hij telkens de transformerende kracht van de natuur en de impact op deelnemers. Zijn aanpak laat veel ruimte voor de eigen ontdekkingsreis, is pragmatisch, en bevlogen over het gedachtengoed van de FNL en de effecten op de deelnemers.

Kasper Pruijsen

Facilitator

“Knowing yourself is true wisdom” Dit leiderschapsprogramma is een “life changing experience” geweest. In verbinding met de natuur, zonder prikkels van buitenaf, met tijd en rust voor mezelf, heb ik werkelijk nieuwe inzichten en levenslessen gekregen. Door o.a. meer naar mijn gevoel te luisteren en meer te reflecteren op wie ik ben en wil zijn, ben ik actiever mijn eigen keuzes gaan maken. Hierdoor is mijn persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling is geraakt, waar ik iedere dag weer profijt van heb.”

Irene Mommers

Facilitator

Hidde van der Pol

Facilitator

Hidde is Managing Director en oprichter van CEC (Conscious Energy Consulting). Na meer dan 12 jaar in commerciële functies bij Lucas Bols en Remy Cointreau heeft hij de overstap gemaakt naar zelfstandig ondernemerschap op het vlak van persoonlijke en leiderschap ontwikkeling en cultuurtransformaties binnen organisaties, zowel in Nederland als ook internationaal. Hij hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan het verhogen van het bewustzijn van de mensheid omdat hij dit ziet als het belangrijkste ingrediënt om nieuwe realiteiten te laten ontvouwen als oplossing voor de huidige lokale en globale uitdagingen. Zijn passie is het transformeren van oordelen en negativiteit naar authentieke kracht en creativiteit. Al geruime tijd faciliteert hij trails onder de vlag van de FNL en heeft ook enkele jaren in het bestuur van de FNL gezeten. Hidde heeft een tweeling: twee jongens Boet en Sem.

Herman Elferink

Facilitator

Herman Elferink wil graag andere mensen helpen om tot inzicht te komen. In het ritme van de natuur vindt hij de rust om tot reflectie te komen. Door weer dichter bij je zelf te komen, herijk je je innerlijke kompas en zijn toekomstige keuze veel eenvoudiger. Hij heeft de afgelopen jaren meerdere trails gedaan in Europa. Zijn eigen eerste trail heeft hem zo veel gebracht, dat wil hij nu jaarlijks ook met andere delen. Herman is ervaren facilitator, coach en consultant. Herman is overtuigd dat de beste oplossing altijd uit iemand zelf komt. Hij helpt graag mee om die te vinden. Doordat hij goed verbinding kan maken, een sterke drive en humor heeft, weet Herman snel zijn omgeving mee te krijgen. Om zo met plezier, blijvend resultaat te behalen. Herman woont met zijn vrouw en drie kinderen in Zeist.

Hans Londonck-Sluijk

Facilitator

Hans is al meer dan 25 jaar advocaat en heeft als partner bij een groot commercieel kantoor diverse leidinggevende functies vervuld, waaronder die van managing partner. Een deel van zijn praktijk bestaat uit het bijstaan van bedrijven en hun bestuurders in crisissituaties. Vanuit deze rol weet Hans als geen ander hoe het is om mensen te begeleiden die onder grote druk moeten opereren. Hans heeft de ambitie de kennis en ervaring die hij heeft opgedaan, in combinatie met zijn grote liefde voor natuur en buitenleven, in te zetten om anderen verder te helpen in hun ontwikkeling.

Gerdien Gesink

Facilitator

Als bedrijfskundige heeft Gerdien ruime ervaring opgedaan bij diverse bedrijven en is breed georiënteerd. Ze heeft bij retailers gewerkt als Hunkemöller , Bruna en Ahold, waar ze zich aandachtsgebieden snel eigen maakt en ze niet stil zit tot zaken goed geregeld zijn. Daarna heeft ze als commercieel directeur gewerkt voor SRK legal services. Haar drijfveer is individuen en groepen verder helpen in hun ontwikkeling. Vanuit haar verlangen om toegewijd te kunnen zijn aan dingen die er echt toe doen en om betekenisvol te zijn, besteedt ze al lang aandacht aan haar eigen persoonlijke ontwikkeling. In juni 2015 heeft ze zelf deelgenomen aan een FNL leiderschapsprogramma . Op dit moment volgt ze de driejarige opleiding bij het ITIP, School voor Leven en Werk. Gerdien is samen met Ronald en heeft twee cadeau kinderen en Jelmer.

Geert Graveland

Facilitator

Geert Graveland (1970) is sinds ruim 25 jaar psychotherapeut, coach en trainer en heeft zich daarnaast ook geschoold in het werken met ceremonie en natuur. Hij put graag uit het beste van wat ‘het westen’ (analyse, modellen structuren) en ‘het oosten’ (emotioneel, spiritueel, fysiek, mindfull) te bieden heeft. Hij is op een luchtige, humorvolle en duidelijke manier confronterend. Geert werkt met zowel individuen als teams om tot wezenlijke inzichten en vitale kracht te komen. Alles wat Geert doet is dienend aan het hervinden of bekrachtigen van de eigen natuurlijke bron, zodat iedereen een positieve bijdrage kan leveren aan de transitie van deze tijd. Zijn passie is om samen te werken met de natuur en doet dit onder andere met de trail, vision quest en sweatlodge. Hij woont aan de Waal op een prachtige locatie in de natuur met zijn vrouw en zoon.

Frans-Willem de Kloet

Facilitator

Frans-Willem is facilitator en al 20 jaar gepassioneerd door het proces van persoonlijke ontwikkeling zowel als individu als binnen een team. Na jaren leiding te hebben gegeven aan grotere organisaties haalt hij nu zijn voldoening uit het begeleiden van innovatieve teams en het coachen van CEOs en ondernemers. Voor Frans-Willem betekent natuur aarden met zichzelf en rust vinden in alle hectiek van het dagelijkse leven, of dat nu op het water is, in de bergen of langs de kust. In 2018 is hij voor het eerst als deelnemer mee geweest naar Rwanda en is daar enorm geraakt door wat het met je doet als je even helemaal teruggaat naar de natuur zonder prikkels van buitenaf en hoe de natuur kan dienen als bron van inspiratie. Frans-Willem is getrouwd, heeft 3 kinderen en woont in Laren.

Fleur Groeneveld

Facilitator

Fleur Groeneveld heeft meer dan 15 jaar ervaring binnen de advocatuur en de financiële wereld. Na haar coach opleiding in 2011 is ze zich gaan richten op diepe persoonlijke ontwikkeling en is sinds 2016 facilitator bij de FNL. Ook is ze opgeleid in Systeem Dynamiek in Organisaties van het Bert Hellinger Instituut en kijkt ze door deze bril naar mensen en de systemen waarbinnen ze opereren. Ze is als kind opgegroeid in het Midden-Oosten en de VS en is later met haar man en 3 kinderen verhuisd naar Singapore. Daar is haar liefde ontstaan om te werken met cultuur en de invloed daarvan op de identiteit van mensen en organisaties. Fleur woont met haar gezin in Den Haag en ze houdt van zwemmen, zeilen, lange wandeltochten op het strand en met haar familie buiten zijn in de natuur. Fleur brengt diepgang en sensitiviteit in gesprekken en ze gelooft dat haar rol als facilitator is om een veilige omgeving te creëren. De natuur zorgt voor al het andere.

Esther Koning

Facilitator/Community commissie

Esther Koning is facilitator en coach. Ze faciliteert sinds 2016 trails voor de FNL en organiseert daarnaast tailor-made trails voor teams die een gezamenlijke ambitie willen realiseren. Esther is 11 jaar actief als coach en heeft ook 23 jaar ervaring als marketing & communicatie manager. Ze coacht mensen in veerkracht. Voor Esther is veerkracht de basis om de optimale versie van jezelf te worden en een energiek en zinvol leven te leiden. Fysieke, emotionele, mentale en spirituele veerkracht. Ze is opgeleid als coach door de Baak, Sonnevelt en Alan Seale (Transformational Presence coaching). Ze heeft een partner en 3 kinderen en woont in Haarlem.

Robbert Jansen

Facilitator/Facilitator commissie

Robbert Jansen is facilitator en business coach en richt zich als partner van Aspire Company op het ontwikkelen van het menselijk potentieel in organisaties, teams en op individueel niveau. Na een loopbaan in de financiële sector, waarvan de laatste drie jaar als facilitator van verandering, startte hij 6 jaar geleden zijn eigen bedrijf samen met zijn compagnon Martin Stam. Robbert begeleidde eerder al trails in Maratabe, Umfolozi, Italië, Duitsland, de Alpen en Spanje. Daarnaast is hij ook een van de facilitators van de Jaargang Natuurlijk Leiderschap in Nederland. ‘Voor mij is het een voorrecht jaarlijks zelf een of twee keer op trail te gaan. Ik ben nog iedere keer onder de indruk van de kracht van de natuur, de stilte en de inspirerende gesprekken rond het kampvuur. Mensen vragen mij wel eens of zo’n trail wel iets is voor hen, maar ik zou het iedereen gunnen’.

Erna ter Weele

Bestuurslid/Facilitator

Erna word steeds weer warm om een vonk in mensen aan te steken dat kan ontbranden tot een mooi groot vuur van betekenis, zichtbaar tot in de wijde omtrek. Net als de avonden aan het kampvuur in de bush, onder de sterren. Waar ieder zijn of haar eigen waarheid kan spreken, er ruimte is voor het andere geluid en taboes bespreekbaar gemaakt worden. Erna ter Weele heeft een achtergrond in de zakelijke dienstverlening en houdt bezig met leiderschap en organisatieontwikkeling vanuit de overtuiging dat organisaties groeien als mensen groeien.

Eelco Dubbeling

Facilitator

Eelco Dubbeling (1975) is directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij groeide op het Groningse platteland op en studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eelco volgde diverse management en leiderschapstrainingen, waaronder de FNL facilitatorstraining. Ook deed hij trails en nature quests in Zuid Afrika, Noorwegen en Nederland. In 2019 pionierde hij samen met Pieter Ligthart de eerste FNL gids naar Scandinavië. Ook is hij vaak te vinden in het Lauwersmeergebied en op de Waddeneilanden. Eelco is getrouwd en heeft drie kinderen. Eelco: “De natuur brengt rust en verbinding. De oerkracht van de Scandinavische bossen doorvoelen en slapen onder de sterren geeft ons kracht en ruimte om te verdiepen en te verstillen. Met een groep werken en er zijn voor de groep en de deelnemers doe ik met liefde. We maken een bezielende reis om nooit te vergeten.”

Edmond Öfner

Facilitator

Edmond heeft een achtergrond als expeditieleider in de Himalaya en Poolgebieden en heeft veel lessen geleerd door en van de natuur. Ook heeft hij veel geleerd van de dynamiek in topteams onder grote druk en de invloed daarvan op het individu. De laatste 15 jaar begeleidt hij teams in organisaties middels Leadership Journeys en geeft hij 24-uurs coaching. Noem hem buitenspeler, verhalenverteller, inspirator, eigenzinnig, een oude ziel, veel lachrimpels, podiumbeest èn stil voor de houtkachel.

Dorine Wekking

Facilitator

Dorine staat bekend om haar ‘open heart & open mind’. Daardoor neemt zij drempels weg om je kwetsbaar op te stellen. Het is haar kracht om ‘hoofd en hart’ te verbinden, zodat bewust-zijn tot een nieuw inzicht kan leiden. De stilte en de kracht van de natuur zijn haar coaches en inspiratie om vol in het leven te staan. Dorine werkt als leiderschapscoach en heeft veel ervaring als bestuurder en commissaris in zowel de private sector als het publieke domein. Na een internationale loopbaan als CHRO bij Shell, KPN, Deloitte en Aon heeft zij zich toegelegd op het begeleiden van teams en executives. Dorine volgde haar coachopleiding bij MMS en bij de VU

Derk Egeler

Facilitator/Raad van Toezicht

De passie van Derk is om mensen, teams en organisaties met zichzelf en elkaar te verbinden, waarin de natuur een cruciale rol speelt. In de natuur is immers alles met elkaar verbonden. De natuur, en met name de bergen, is zijn grote passie en inspiratiebron. Sharing, Silence , Simplicity , Self leidt altijd weer tot Synchronicity. “Hoeveel heb ik nodig, om te weten met hoe weinig ik gelukkig ben!”

Daniel Mulock Houwer

Facilitator

Na een internationale jeugd en corporate carrière heeft Daniel het over een andere boeg gegooid. Een persoonlijke crisis in 2000 bleek het begin van een ontwakingsproces. Sindsdien houdt hij zich, ook professioneel, full time bezig met bewustzijnsontwikkeling. De laatste jaren doet hij dat onder de vlag van Realize Us. Daniel gelooft in leiderschap dat oorspronkelijk is en verankerd is in diepere lagen van ons bewustzijn. Dat geeft helderheid, lichtheid en balans. Hij is in zijn element in de natuur en heeft een zwak voor Afrika. Met de Wilderness Quest in Marataba is zijn droom werkelijkheid geworden. Een eigentijdse ‘Quest’ inclusief 24-uurs solo in de moederschoot van de aarde. Bedoeld voor mensen die diepgaand in contact willen komen met wat er in hen leeft. Daniel woont al jaren met veel plezier samen met zijn vrouw Mariela en dochters Noa en Tess in Amsterdam.

Cor van der Sluis

Facilitator

“Wat ik zo bijzonder vind aan deze trail is hoe natuurlijk het proces verloopt van op een zachte, vriendelijke manier, tot jezelf komen. In contact zijn met wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik de wereld te bieden heb. Met als resultaat: een heel helder kompas. Natuurlijk leiderschap inspireert mij om een omgeving te creëren die voor iedereen werkt, waar mensen de beste versie van zichzelf kunnen zijn. De opbouw van het hele programma is dusdanig dat je je inzichten en lessen ook daadwerkelijk kunt implementeren in verschillende deelgebieden van je leven.” Cor van der Sluis is partner bij frankcs : leiderschapsontwikkeling voor mensen en teams in organisaties. Cor brengt mensen in beweging vanuit verbinding, humor en directheid.

Bernet Elzinga

Facilitator/Community commissie

Bernet Elzinga is als hoogleraar in de Klinische Psychologie geïntrigeerd door processen die het potentieel en veerkracht van individuen en organisaties stimuleren. Voor haar betekent natuurlijk leiderschap het continue scherpen van haar visie en missie, en hier in verbinding met anderen concreet vorm aan te geven. Hiervoor is het nodig om open te staan voor inzichten en kritische vragen van anderen, en om de diepere gronden van hoofd en hart te onderzoeken en te volgen. Dit vraagt om moed en een open geest. Tijdens trails in Afrika en Spanje, maar ook steeds vaker in bossen en duinen dichter bij huis, heeft ze ondervonden wat een rijke leerschool de natuur hierbij kan zijn. Deze unieke ervaringen gunt ze iedereen die vanuit een diepere passie en betrokkenheid vorm wil geven aan zijn/ haar leven of organisatie.

Adjan Brouwer

Facilitator

AdJan Brouwer (1961), getrouwd met Sophie en samen hebben ze 4 mooie kinderen. In september 2015 ging hij voor het eerst op trail naar Marataba in Zuid-Afrika. Daar ‘zag’ en voelde hij de kracht van de natuur, van rust, van eerlijke, open, mooie gesprekken, van stilte waarin je jezelf kunt (her)vinden. De trails hebben zijn leven veranderd. Samen met anderen is hij Orenda gestart en helpt hij organisaties om purpose-driven te worden en om naast winstgevend zich in te zetten voor een betere wereld. Daarnaast is hij voorzitter van het Jane Goodall Instituut Nederland. Hij krijgt energie van het ontdekken hoe dingen werken, van ‘echte’ gesprekken, van samen dingen bereiken, van positiviteit en geluk geven, van samen ‘zijn’ en van anderen inspireren om te zoeken wat voor hen betekenisvol is, wat energie geeft en wat hun talenten zijn.”

Evelyne Rood

Facilitator

“Ik wil alle keuzes in mijn leven maken vanuit mijn hart, vanuit verlangen”. Dit was haar conclusie rond haar 25e tijdens een ontwikkeltraject. Want dan leeft ze het leven dat ze wilt leven en heeft ze ruimte om er voor anderen te kunnen zijn. Dat was een andere conclusie: goed voor zichzelf zorgen zodat ze ruimte over heeft voor anderen. Gedurende de jaren is ze er steeds beter in geworden: rust inbouwen, stil staan om écht contact te kunnen maken met zichzelf. De natuur kan hier een essentiële rol in spelen. De stilte, de rust, de spiegel van de natuur. Zo heeft ze ook ervaren tijdens een prachtige trail naar de Alpen met de FNL in 2015 en tijdens het Natuurlijk Leiderschapstraject in Nederland. Na jaren werkervaring in zowel de profit als non-profit sector als adviseur leren en ontwikkelen, leidinggevende en coach en nu als zelfstandige, heb ik ontdekt dat, in plaats van praten, ervaringen zoveel meer impact kunnen hebben op het vlak van persoonlijke ontwikkeling.

Angela Lijmbach

Facilitator

Het in beweging brengen van mensen en organisaties, steeds weer op zoek naar vernieuwing en een diepere laag, loopt als een rode draad door haar leven. In de ongerepte natuur heeft zij ervaren wat het is om waar te nemen met al je zintuigen open. Hoe alles met alles verbonden is. Hoe je als mens onderdeel bent van een groter geheel. In de rust en stilte van de natuur heeft zij geleerd dieper contact te maken met zichzelf en met haar omgeving. Hierdoor komt zij dichter bij haar innerlijk weten en vindt zij antwoorden op vragen die haar bezighouden. Deze unieke ervaring gunt zij iedereen. In het dagelijks leven is zij consultant, facilitator en sparring partner op het gebied van strategie-, organisatie- en mensontwikkeling.

Bastiaan Mulder

Facilitator

Sinds 2011 faciliteert Bastiaan meerdere trails per jaar. Dit zijn individuele trails of in-company/managementteam trails in Europa en Afrika. Bastiaan heeft een bedrijfskundige achtergrond is jaren werkzaam geweest in een corporate omgeving. Sinds 2011 is hij als adviseur, trainer, executive coach actief in het begeleiden van organisaties en individuen bij ontwikkel- en leiderschapsvraagstukken. Bastiaan is in staat om deelnemers op natuurlijke wijze met zichzelf en hun ambitie te verbinden.

Noud Duyzings

Facilitator

Een van zijn belangrijkste drijfveren is om sustainability en purpose meer centraal te stellen binnen bedrijfsstrategieën. Werkend voor een wereldwijd opererend bedrijf en het grootste deel van zijn carrière in het buitenland te hebben doorgebracht, heeft hij de kans gekregen om connectie te maken met een breed scala aan culturen, mensen en bedrijven. Vanuit zijn fundamentele overtuiging dat bedrijven hun leidende rol moeten versterken om bij te dragen aan een betere samenleving en een groenere planeet, daagt hij uit, begeleidt en ondersteunt mensen om hem heen. Met name, om ze bewustzijn te laten creëren over hun eigen potentieel en bijdrage die ze kunnen leveren aan de potentiele rol die hun organisaties kunnen spelen in dit proces. Sinds 2010 maakt hij deel uit van de FNL en heeft hij de mogelijkheid gekregen om verschillende trails te faciliteren en op een dieper niveau te connecten met deelnemers, andere facilitators en zijn eigen intrinsieke drijfveren. Ondertussen genietend van een waanzinnige diversiteit aan wereldwijde natuur waar de trails plaatsvinden. Na 12 jaar te hebben gewoond en gewerkt in Zweden, Kenya en de VS is hij onlangs samen met mijn vrouw en 3 kinderen terug verhuisd naar Nederland en wonen ze in Haarlem.

Abel Boor

Facilitator

Abel Boor heeft een achtergrond als psycholoog, voice dialogue opleider en life coach. In haar werk begeleidt zij al ruim 20 jaar mensen in het (her)vinden van een innerlijk kompas, waarmee daadkracht en vitaliteit vergroot wordt. Het ontwikkelen van natuurlijk leiderschap gaat in haar visie over keuzes durven maken vanuit het hart, naast de ‘mind’ ruimte maken voor intuïtie en het openstaan voor de wijsheid van het grotere geheel. De natuur is daarin een zeer inspirerende spiegel en helpt het bewustzijn te vergroten. Het innerlijke kompas bloedserieus nemen en daar ook daadwerkelijk naar handelen vraagt het verdragen van het spanningsveld tussen polariteiten en daarin keuzes durven maken. Zo’n kompas is onbetaalbaar en wenst zij ieder toe!

Niek van Halteren

Facilitator

Niek van Halteren heeft als missie om mensen bewust te maken van hun fysieke en mentale potentieel door ze uit te dagen uit hun comfortzone te stappen. Tijdens zijn werk in de zakelijke dienstverlening ontdekte Niek dat veel succesvolle individuen niet noodzakelijkerwijs voldoening of geluk ervaren. De trails van de FNL bieden een mogelijkheid om door middel van reflectie en verbinding met de natuur wel toegang tot dit gevoel te krijgen. Vanuit zijn bedrijf Current Leadership helpt Niek teams en individuen authentieker, reflectiever en effectiever te worden. Hij biedt coaching, trainingen en leiderschapsreizen aan waarin avontuur en zelfontdekking centraal staan. Daarnaast is hij gecertificeerd Wim Hof Methode-instructeur. Hij woont in Zwolle met zijn vriendin en dochter.

Arjan Bleeker

Bestuurslid/Facilitator

In 2015 is hij voor het eerst mee geweest op trail naar Marataba in Zuid- Afrika. Het was een indrukwekkende en mooie ervaring. Vijf dagen helemaal back-to-basic en in puur contact met de natuur heeft me veel inzichten en lessen gegeven. Het programma dat al in Nederland begint met de Foundation Workshop en eindigt met een Landingsgesprek na afloop van de reis zorgt ervoor dat je je inzichten en lessen ook echt kunt implementeren. Inmiddels heeft hij meerdere trails in Afrika en Europa mogen begeleiden. En keer op keer is het bijzonder om te zien wat de deelnemers (inclusief hijzelf) uit dit bijzondere leiderschapsprogramma halen.

Rokus van ’t Riet

Facilitator

Rokus is arbeid & organisatie psycholoog en werkt al 20 jaar actief aan ontwikkeling van mensen en organisaties als adviseur, trainer en executive coach. Hij heeft een brede ervaring in het vergroten van de (persoonlijke) effectiviteit van management en professionals. Rokus is enthousiast over zijn vak. In zijn werk is hij betrokken, analytisch en pragmatisch met inzicht in mens en business. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw en twee kinderen.

Corné Mulder

Facilitator

Corné heeft 25 jaar ervaring in retail, dienstverlening en public affairs. De laatste 10 jaar op directieniveau, dat heef hem inzicht gegeven in de kracht van natuurlijk leiderschap. Naast zijn vaste functie als algemeen directeur is hij ook zelfstandig business coach die het ondernemerschap van de ondernemer helpt versterken. Corné is getrouwd, heeft een zoon, een dochter en woont in IJsselstein.

Jasper Folmer

Facilitator

Jasper Folmer heeft als missie mensen te laten (her)ontdekken wat hun potentieel is en de schoonheid van de natuur te laten ervaren. Jasper Folmer is de oprichter van Nature Lab en als facilitator verbonden aan de Foundation for Natural Leadership. Sinds 2012 faciliteert hij programma’s voor individuen en organisaties in de ongerepte natuur van o.a. Nederland, Zwitserland, Duitsland, Italië, Roemenië en Portugal. Tijdens deze programma’s ervaart hij telkens wat voor een transformerende kracht de natuur in zich heeft. Zijn aanpak is pragmatisch, bevlogen en met gebruik van veel common sense. Ook privé is hij veel buiten; woonachtig op een oude boerderij in de Betuwe met zijn gezin.

Bé van Lotringen

Facilitator

Bé van Lotringen is psycholoog en coach. Het liefst werkt ze in de buitenlucht, in de natuur met frisse lucht en uitzicht. In 2018 is ze mee geweest naar de Alpen. Deze ervaring inspireerde haar nu mee te gaan als facilitator. Sinds 12 jaar heeft ze een eigen praktijk. Mensen in beweging krijgen, vertrouwen geven in hun eigen lijf en geest is haar missie. Ze is opgeleid als klinisch psycholoog en als coach door Sonnevelt en Alan Seale. Bé is gefascineerd door het thema angst en wat het doet met de mens en de mogelijkheid om dit te overwinnen door de kracht van de natuur. Bé is getrouwd en heeft drie zonen. Ze loopt graag vroeg in de ochtend hard in het bos met haar witte herder. Ze raakt geïnspireerd van rauwe natuur, langlaufen in Noorwegen en mooie verhalen.

Gidsen

Rob Humphry

Gids

Het grootste deel van zijn leven heeft hij genoten van al het goede van de natuur, door het bezoeken van natuurgebieden in de meeste landen van Zuid- en Oost-Afrika. Enkele jaren geleden besloot hij dat hij deze ervaringen met anderen zou willen delen. Om dit doel te bereiken, was het noodzakelijk om een gidsdiploma te behalen. Via de Wilderness Leadership School (WLS) behaalde hij zijn gids-kwalificatie, die onder toezicht staat van de Field Guides Association of SA (FGASA). Hij heeft toen besloten om verder te studeren voor de Level 2 Trails gids cursus en hij heeft honderden uren gidsen opgeleid in de Zululand wildparken en de Okavango Delta in Botswana en Namibië. De FGASA opleiding die hij heeft gevolgd omvatte 16 gevarieerde modules waaronder geologie, astronomie, het weer, ecologie, dierengedrag en nog veel meer.

Thoralf Rumswinkel

Gids

De van oorsprong in Duitsland geboren Thoralf Rumswinkel leeft en werkt al vele jaren in de natuur in Noorwegen. Hij is een zeer ervaren wildernis gids en is sterk verbonden met de natuur. Thoralf deelt graag zijn kennis over flora en fauna en de lessen die de natuur ons geeft. Thoralf is tijdens de trail verantwoordelijk voor de routes en de veiligheid van de groep.

Rodney Hlatswayo

Gids

Rodney groeide op een paar honderd meter afstand van het Hluhluwe-Imfolozi Wildreservaat. Dit zorgde ervoor dat Rodney al op jonge leeftijd opgroeide met belangstelling voor natuur en dieren in het wild. Rodney werkt sinds 2007 voor de Wilderness Leadership School en is een van de meest ervaren gidsen van de WLS. Zijn briljante gevoel voor humor en intieme kennis van het Umfolozi-gebied, zijn ervaring in de wilderness en de Zulu-cultuur maken hem een gewilde gids in het gebied. Naast het begeleiden van trails runt Rodney ook een kleine non-profitorganisatie in zijn gemeenschap die zich richt op de ontwikkeling van de jeugd en mensen uit zijn dorp die hij helpt om zijn ervaringen in de natuur over te brengen.

Mukesh Joshi

Gids

Geboren en getogen in de hoofdstad van India begon Mukesh Joshi al op zeer jonge leeftijd zijn liefde voor buitensporten te ontwikkelen. Tegelijkertijd beoefende hij yoga en leerde hij de principes van het yogaleven kennen. Deze wijsheid en kennis past hij toe in zijn dagelijkse leven. Vreugde, lichtheid en fysieke kracht zijn de drijvende krachten achter Mukesh’s yogabeoefening. Als groot liefhebber van de buitensport kreeg Mukesh enorm veel respect, liefde en een groot gevoel voor zorg voor de natuur. Hij begeleidde vele rafting- en trektochten in de afgelegen valleien van de Indiase Himalaya-gordel en in de Europese Alpen.

Miguel Angel Miguel López

Gids

Miguel is onze lokale gids in Spanje. Hij heeft jarenlange ervaring als gids in Macizo de Ayllón en schreef er zelfs een boek over. Miguel is een echte kenner van de natuur en is tijdens de trail verantwoordelijk voor de routes en de veiligheid van de groep.

Felix von Schoenebeck

Gids

Felix is onze lokale gids in Duitsland. Als wildernis instructeur en wandelgids heeft Felix jarenlange ervaring met groepen in verschillende regio’s van Europa. Hij vindt het belangrijk om te laten zien dat je niet ver hoeft te reizen voor intense natuurbelevenissen en dat het mogelijk is om je onder te dompelen in de “natuur voor de deur”. Felix is ook psychotherapeut en heeft zijn eigen praktijk.

Ian Read

Gids

Ian is onze lokale gids in Zuid Afrika. Hij is begonnen met het begeleiden van trails in het Sabi Sands-wildreservaat van 1990 tot 1994. In 1995 is hij gaan werken in het Umfolozi wildreservaat. In 1996 werd hij lid van de Wilderness Leadership School die gericht is op mensen die opnieuw verbinding willen maken met de aarde, de mensheid en de geest. Ian heeft ook gewerkt met gemeenschappen rond de wildernis gebieden. Deze verbinding met het grotere geheel beschouwt hij als een absoluut essentiële voorwaarde vrede op aarde en liefde jegens de aarde.

Doric Holmes

Gids

Doric Holmes onze lokale gids in Zuid Afrika. Hij kent als geen ander de dieren, de natuur en de omgeving. Doric is verantwoordelijk voor de routes en onze veiligheid tijdens de trail.

Valeria Roselli

Gids

Van kinds af aan liep Valeria over de paden door het bos van de bergen waar zij geboren was. Haar nieuwsgierigheid bracht haar ertoe het gebied te verkennen en te leren kennen. Al luisterend naar de verhalen van de ouderen uit de streek, leerde Valeria het belang van de lokale tradities kennen en hoe noodzakelijk het was om tradities te bewaren en het verleden te waarderen. Haar liefde voor de natuur en voor de bergen van Abruzzo werd haar passie, die later haar beroep werd. Ze is nu natuurgids, milieu-interpretator en nordic walking instructeur, en een van onze deskundige gidsen in de Italiaanse Apennijnen.

Claude Carron

Gids

Claude Carron is onze lokale gids. Hij heeft jarenlange ervaring als gidsin de Turtmann vallei. Hij kent de omgeving zeer goed en zorgt voor de routes en de veiligheid van de groep.

Brenden Pienaar

Gids

Brenden Pienaar is een hooggekwalificeerde Trails-gids inhet Kruger National Park. Hij is een niveau 3-gids op het FGASA-systeem en een volleerd man-tracker die gespecialiseerd is in de training van anti-stropers in het hele land. Hij heeft een masterdiploma in plantkunde en is een expert in gevaarlijk wild. Hij isgeboren in Zuid-Afrika en woont in Hoedspruit, en spreekt Engels en Afrikaans.

Organisatie

Boy van Droffelaar

Community commissie

Na vele executive posities in het internationale bedrijfsleven te hebben vervuld is hij na zijn pensionering in 2008 een intensieve coachtraining gaan volgen. Ook werd het toen zijn passie om de transformatie van leiderschap in afgelegen, ongerepte natuur te begeleiden. Inmiddels heeft hij meer dan 12 wildernis trails in Afrika en Ierland gefaciliteerd. Het heeft hem steeds weer een dieper bewustzijn gebracht en de waarde van het geven van volledige aandacht met zuivere intentie. Tijdens dit werk ontdekte hij dat de theoretische en empirische onderbouwing van de impact van de natuur op leiderschap nauwelijks was onderzocht. Hij is daarop externe promovendus bij de Cultural Geography Group van Wageningen University & Research geworden. Het doel van zijn onderzoek is om de positieve effecten van wilderniservaringen op leiderschapsgedrag aan te tonen.”

Wiet de Bruijn

Bestuurslid/Facilitator

Wiet de Bruijn is voor het eerst op trail geweest 13 jaar geleden. Dat was voor hem een ‘life changing’ ervaring. Vanuit zijn eigen natuur leven was vanaf toen zijn missie. Inmiddels heeft Wiet als facilitator vele groepen mogen begeleiden. Hij vindt het een voorrecht om deelnemers te begeleiden in hun proces. Daarbij past bescheidenheid omdat de natuur het meeste ‘werk’ doet.

Merel van Deursen

Facilitator/Facilitator commissie

Merel is sinds 2006 actief als executive coach en facilitator. Ze helpt succesvolle professionals en hun teams bij het versterken van hun persoonlijk leiderschap. Daarvoor werkte ze 15 jaar als advocaat en in het bedrijfsleven bij het begeleiden van fusies en overnames. Merel woont met haar gezin in Bussum, vlakbij de hei en de Loosdrechtse Plassen. Ze is graag in de ongerepte natuur. Daar laadt ze op, komt ze tot rust en tot zichzelf. Op trail komt alles samen: in de natuur zijn met en voor een groep mensen. Disconnected van de alledaagse hectiek, met elkaar in alle eenvoud en rust genieten, slapen onder de sterren, in verbinding met de natuur, elkaar en jezelf. En als vanzelf laat de natuur je zien waar het werkelijk om gaat in je leven. Ga je mee?!

Laura Ozinga

Facilitator/Facilitator commissie

Het creëren van verbinding, het aanzetten tot inspiratie en mensen daadwerkelijk in beweging brengen loopt als een rode draad door de carrière van Laura. Met haar achtergrond in het bedrijfsleven zowel als leidinggevende, consultant en als coach volgt zij nu haar ‘eigen’ journey als zelfstandige professional waarbij ze zich primair richt op training & coaching, leiderschaps- en organisatie ontwikkeling.

Joost Leeflang

Bestuurslid/Facilitator

Joost Leeflang heeft een achtergrond in het grote bedrijfsleven, 25 jaar lang in verschillende leidinggevende posities in binnen en buitenland. Met verantwoordelijkheid voor commerciële processen, fabrieken, strategie, zowel operationeel als als CEO. Op basis van deze ervaringen heeft hij bewust gekozen voor het sociaal ondernemerschap op basis van de overweging dat een bedrijfsmatige aanpak de manier is voor het realiseren van maatschappelijke verandering. Hij is ervan overtuigd dat als mensen hun natuurlijke pad kunnen volgen, ze bewust en met compassie keuzes maken die ze helpen rekening te houden met alle belanghebbende in onze omgeving. Als het maar leuk is!

Esther Koning

Facilitator/Community commissie

Esther Koning is facilitator en coach. Ze faciliteert sinds 2016 trails voor de FNL en organiseert daarnaast tailor-made trails voor teams die een gezamenlijke ambitie willen realiseren. Esther is 11 jaar actief als coach en heeft ook 23 jaar ervaring als marketing & communicatie manager. Ze coacht mensen in veerkracht. Voor Esther is veerkracht de basis om de optimale versie van jezelf te worden en een energiek en zinvol leven te leiden. Fysieke, emotionele, mentale en spirituele veerkracht. Ze is opgeleid als coach door de Baak, Sonnevelt en Alan Seale (Transformational Presence coaching). Ze heeft een partner en 3 kinderen en woont in Haarlem.

Robbert Jansen

Facilitator/Facilitator commissie

Robbert Jansen is facilitator en business coach en richt zich als partner van Aspire Company op het ontwikkelen van het menselijk potentieel in organisaties, teams en op individueel niveau. Na een loopbaan in de financiële sector, waarvan de laatste drie jaar als facilitator van verandering, startte hij 6 jaar geleden zijn eigen bedrijf samen met zijn compagnon Martin Stam. Robbert begeleidde eerder al trails in Maratabe, Umfolozi, Italië, Duitsland, de Alpen en Spanje. Daarnaast is hij ook een van de facilitators van de Jaargang Natuurlijk Leiderschap in Nederland. ‘Voor mij is het een voorrecht jaarlijks zelf een of twee keer op trail te gaan. Ik ben nog iedere keer onder de indruk van de kracht van de natuur, de stilte en de inspirerende gesprekken rond het kampvuur. Mensen vragen mij wel eens of zo’n trail wel iets is voor hen, maar ik zou het iedereen gunnen’.

Erna ter Weele

Bestuurslid/Facilitator

Erna word steeds weer warm om een vonk in mensen aan te steken dat kan ontbranden tot een mooi groot vuur van betekenis, zichtbaar tot in de wijde omtrek. Net als de avonden aan het kampvuur in de bush, onder de sterren. Waar ieder zijn of haar eigen waarheid kan spreken, er ruimte is voor het andere geluid en taboes bespreekbaar gemaakt worden. Erna ter Weele heeft een achtergrond in de zakelijke dienstverlening en houdt bezig met leiderschap en organisatieontwikkeling vanuit de overtuiging dat organisaties groeien als mensen groeien.

Bernet Elzinga

Facilitator/Community commissie

Bernet Elzinga is als hoogleraar in de Klinische Psychologie geïntrigeerd door processen die het potentieel en veerkracht van individuen en organisaties stimuleren. Voor haar betekent natuurlijk leiderschap het continue scherpen van haar visie en missie, en hier in verbinding met anderen concreet vorm aan te geven. Hiervoor is het nodig om open te staan voor inzichten en kritische vragen van anderen, en om de diepere gronden van hoofd en hart te onderzoeken en te volgen. Dit vraagt om moed en een open geest. Tijdens trails in Afrika en Spanje, maar ook steeds vaker in bossen en duinen dichter bij huis, heeft ze ondervonden wat een rijke leerschool de natuur hierbij kan zijn. Deze unieke ervaringen gunt ze iedereen die vanuit een diepere passie en betrokkenheid vorm wil geven aan zijn/ haar leven of organisatie.

Anne-Marie van den Nieuwenhuijsen

Office management

Werken bij Stichting Natuurlijk Leiderschap betekent dat ik het werk kan doen dat ik leuk vind, voor een organisatie waar ik veel energie van krijg. Ik heb ervaren hoe het is om in de wildernis te zijn en verbinding te maken met jezelf en anderen. Door een aantal dagen met de natuur door te brengen, laat je dingen los, zelfs dingen waarvan je niet wist dat je ze nog moest aanpakken. Ik ben heel dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken en ik zou deze prachtige ervaring in en met de natuur iedereen aanraden. Anne-Marie is getrouwd met Marcel, samen hebben ze 1 dochter en daarnaast heeft ze nog 2 bonuskinderen. In haar vrije tijde houdt ze ervan om lange wandelingen te maken met haar hondjes in de natuur.

Arjan Bleeker

Bestuurslid/Facilitator

In 2015 is hij voor het eerst mee geweest op trail naar Marataba in Zuid- Afrika. Het was een indrukwekkende en mooie ervaring. Vijf dagen helemaal back-to-basic en in puur contact met de natuur heeft me veel inzichten en lessen gegeven. Het programma dat al in Nederland begint met de Foundation Workshop en eindigt met een Landingsgesprek na afloop van de reis zorgt ervoor dat je je inzichten en lessen ook echt kunt implementeren. Inmiddels heeft hij meerdere trails in Afrika en Europa mogen begeleiden. En keer op keer is het bijzonder om te zien wat de deelnemers (inclusief hijzelf) uit dit bijzondere leiderschapsprogramma halen.

Raad van Toezicht

Andre Nijhof

Raad van Toezicht

Vanwege de uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, hebben we leiders nodig die de ambitie hebben en de urgentie voelen om positieve verandering te creëren. Dat is waar natuurlijk leiderschap om de hoek komt kijken. Voor mij gaat natuurlijk leiderschap over het begrijpen vanuit een nederig standpunt dat ieder van ons deel uitmaakt van een groot universum. Dat gaat samen met een verantwoordelijkheid om het leven dat we waarderen in dat universum te behouden en de mogelijkheid om deze verantwoordelijkheid te nemen. In onze hectische en gefragmenteerde samenleving laten we ons gemakkelijk afleiden van de dingen die er echt toe doen. Een parcours in de natuur is een impactvolle manier om stil te staan bij de dingen die ertoe doen en om keuzes te maken over de manier waarop we leiderschap willen tonen. Ik heb veel mensen leren kennen via de stichting voor natuurlijk leiderschap waarbij het pad een keerpunt in hun leven was of een belangrijke stimulans om door te gaan op een eerder gekozen pad.

Lieve Declercq

Raad van Toezicht

Natural Leadership nodigt me uit om mijn ware doel in het leven te zoeken en te onderzoeken. Het ervaren van de nooit eindigende cycli van de natuur geeft mij het vertrouwen dat op elk gegeven moment, men de relatie met zichzelf en de andere weer kan aangaan. Ik maak een levensreis om zowel persoonlijk als professioneel een meer betrokken leider te worden. De trail ervaring daagde me uit om een echte verbinding met mijn hart te maken. Ik heb geleerd om stilte én mijn vermogen om stil te zijn te waarderen. De immense kracht van de natuur en haar steeds transformerende en adaptieve vermogen is uitgegroeid tot een van mijn belangrijkste bronnen voor besluitvaardigheid, hoop en inspiratie. Ik leef niet alleen voor vandaag, maar mijn bijdrage aan de volgende generatie is essentieel. Zo worden mijn keuzes en beslissingen in mijn professioneel, persoonlijk en maatschappelijk leven meer consistent en veerkrachtiger.

Derk Egeler

Facilitator/Raad van Toezicht

De passie van Derk is om mensen, teams en organisaties met zichzelf en elkaar te verbinden, waarin de natuur een cruciale rol speelt. In de natuur is immers alles met elkaar verbonden. De natuur, en met name de bergen, is zijn grote passie en inspiratiebron. Sharing, Silence , Simplicity , Self leidt altijd weer tot Synchronicity. “Hoeveel heb ik nodig, om te weten met hoe weinig ik gelukkig ben!”

Susan Goldsworthy

Raad van Toezicht

Susan is gepassioneerd door het co-creëren van ruimtes waar mensen hun bewustzijn kunnen wekken, kennis kunnen omzetten in gedrag en met toenemende congruentie kunnen handelen om ons voor te bereiden op verandering en te beschermen wat we nog kunnen in deze magische, meer dan menselijke wereld. Ze is co-auteur van drie bekroonde boeken en is een aangesloten professor in leiderschap en organisatieverandering aan de IMD Business School. Susan is een levenslange veganist en olympisch finaliste, medaillewinnaar van het Europees en Gemenebest. Ze heeft meer dan twintig jaar in leidinggevende functies bij drie grote multinationals gewerkt voordat ze haar eigen succesvolle bedrijf lanceerde gedurende meer dan tien jaar op het gebied van leiderschapsontwikkeling, executive coaching en veranderingscommunicatie. Ze is gecertificeerd in tal van psychometrische instrumenten. Haar opleidingsachtergrond omvat een bachelordiploma in organisatiepsychologie en communicatie, en twee Executive Masters; een in Coaching & Consulting for Change van Oxford/HEC en een in de Neuroscience of Leadership van Middlesex University/NLI. Haar promotieonderzoek verkent de levende ervaring van hoop als animist in een kapitalistische wereld en probeert te begrijpen hoe de mensheid deze dimensies kan overbruggen ten behoeve van alle levende wezens.

Robert-Jan van Ogtrop

Raad van Toezicht

De FNL was een startpunt in mijn eigen persoonlijke transformatie. Als een van de oprichters was het een boeiende reis. Het was een steile leercurve, maar we begrepen dat, door verbinding te maken en open te zijn, “synchroniciteit” de weg zou wijzen… en ons zou brengen naar waar we nu zijn. Ik heb zes trails gelopen, maar elke keer als ik terugkom kan ik weer een stap verder van de oude lineaire wereld (vol ego, macho, macht en geld) naar een meer gebalanceerde duurzame en circulaire wereld. De oprichting van de “Cirkeleconomie” was erg geïnspireerd door de natuur, het denken achter de FNL en de vele paden die ik heb meegemaakt. Alles wat ik in mijn huidige leven doe, is nu verankerd in dit gevoel van “eenheid en verbondenheid”, waardoor ik me een meer gebalanceerd persoon voel en – eerlijk gezegd – voel ik me een stuk beter. De FNL en zijn wildernispaden spelen een belangrijke rol bij het helpen van veel mensen en bedrijven om te transformeren. Bewust worden van onze verbondenheid en van onze eigen rol in de Natuur, en weerstand bieden aan de drang om de Natuur te beheersen. Daarom is het nodig om nieuwe economische, zakelijke en sociale modellen te vinden waarmee toekomstige generaties een gelukkig en gezond leven op onze planeet kunnen leiden.

Comité van Aanbeveling

Elfrieke van Galen

Comité van Aanbeveling

Joseph Jaworski

Comité van Aanbeveling

Jane Goodall

Comité van Aanbeveling

Ervin Laszio

Comité van Aanbeveling

Frans van Houten

Comité van Aanbeveling

Herman Wijffels

Comité van Aanbeveling

Fred Matser

Comité van Aanbeveling

Fons Driessen

Comité van Aanbeveling

Antony Burgmans

Comité van Aanbeveling

Yolanda Eijgenstein

Comité van Aanbeveling

Johan Bontje

Facilitator / Comité van Aanbeveling

Zelfstandig werkzaam als coach en bestuursadviseur, voorheen Vennoot Boer&Croon. Schreef een aantal, deels in het buitenland uitgegeven, boeken over ondernemerschap, strategie en leiderschap. Is vooral werkzaam in het bedrijfsleven en de not-for-profit sector zoals omroep en de zorgsector. Hij is vanaf de start in 2004 betrokken geweest bij het opzetten en doorontwikkelen van de Foundation for Natural Leadership in verschillende rollen. Johan is vader van een zoon. Zijn inspiratiebronnen zijn mensen, natuur, stilte en bewustzijn, en sportief (rennen en fietsen) bezig zijn. ‘Wezenlijke verbinding geeft mij vreugde.